Laban och Tummen

Inger och Lasse Sandberg var ett gift par som tillsammans gjorde ett antal olika barnböcker, vilket inkluderar Tummen och Lilla Spöket Laban. Lasse Sandberg som gick bort för ett par år sedan var illustratören och Inger Sandberg var författaren. Tummen är en tecknad figur, där armar, ben och ett ansikte har ritats på ett rosa tumavtryck. Det finns 10 stycken olika Tummenböcker, där den senast publicerade Tummenboken var Tummen leker.

Det lilla spöket Laban är känt hos många

Följande karaktär har huvudrollen i 14 barnböcker som utspelar sig i Slottet Gomorronsol, där det lilla spöket bor i källaren med sin pappa som försöker skrämma de som bor i slottet men inte lyckas bra med sitt jobb. Böckerna kom till som ett sätt att få Lasse och Inger Sandbergs son att inte vara rädd för spöken. Den första boken komlaban ut år 1965 och har samma namn som huvudkaraktären. Den sista boken som har kommit ut är, ”Är det jul nu igen, sa spöket Laban”, som släpptes år 2005. Efter 40 år är det lilla spöket fortfarande en karaktär som folk känner igen. Idag är Laban inte bara en karaktär i barnböcker, utan även en karaktär i fyra barnfilmer. Den första filmen tar likt första boken sitt namn från huvudkaraktären. Utöver det finns det tre filmer till om detta fantastiska lilla spöke:

  • Lilla spöket Laban
  • Spökdags
  • Världens snällaste spöke
  • Bullar och Bång

Sedan år 1965 har Lilla Spöket Laban varit en populär karaktär för barn. Även om barn idag inte kommer i kontakt med huvudkaraktären lika mycket som tidigare kompenserar föräldrar för det idag. Förutom att han finns i böcker och ett par filmer syns Laban idag även i många affärer som leksak eller nalle. Spöket är även väldigt populär på bebiskläder, nappflaskor, blöjväskor, sängkläder till spjälsängar och flera andra saker till bebisar. Och det är inte så konstigt med tanke på hur söt lilla spöket Laban är!